טכניקות לידה קיימות

לידה

תשעת החודשים כמעט חלפו ועתה עומדים לקראת הרגע המרגש בו התינוק יגיח לאוויר העולם ויהפוך לחלק בלתי נפרד מהתא המשפחתי. עם זאת, עד שזה יקרה יש להבין שקיימות כמה טכניקות אפשריות עבור לידה, כאשר ישנה לידה טבעית, ישנה לידה שמתרחשת במים, ישנה לידה שנעזרת בניתוח קיסרי וישנה לידת ואקום או מלקחיים.

שני דגשים לקראת לידה

לצד ריבוי הטכניקות שמאפשרות לידה ישנה חלוקה: אופציות שנתונות לשיקולי האישה (כגון לידה טבעית, לידה במים, לידה עם אפידורל וכדומה), ואופציות שנתונות לשיקולי הצוות הרפואי, כגון מעבר לחדר ניתוח עבור ביצוע קיסרי, היעזרות במלקחיים, מתן זירוז וכדומה. מכאן שכל אישה צריכה להבין שני דברים: האחד שעליה לבחור את שיטת הלידה שמרגישה לה הכי נכונה ושנית שייתכן מצב בו היא תצטרך לסמוך על שיקול דעתו של הצוות הרפואי, ולו כי הוא יבחין בבעיה שמצריכה התערבות, או פשוט שינוי בתוכנית הלידה. אי לכך, חשוב להכין את המלווה בלידה (בעל / חברה) שישים לב שהצוות הרפואי אכן ערני למתרחש, וזאת כי רשלנות רפואית בלידה היא לא פעם תוצאה של חוסר תשומת לב שמובילה לבחירת הטכניקה הלא נכונה.

חוסר תשומת לב

הליך הלידה אורך כמה שעות בהן הצוות הרפואי צריך לבצע מעקב רפואי צמוד, ולו כי מספיקות כמה שניות של חוסר תשומת לב על מנת שהצוות יפספס את הרגע בו ראוי להתערב. כמו כן, אם הצוות לא התייחס לתלונה של היולדת, לא החליט בזמן הנכון לשלוח לניתוח קיסרי, נמנע מזירוז לידה, עשה שימוש לקוי במלקחיים וכדומה, הרי שייתכן שיש עילה להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, אם כי מראש נציין שלא כל נזק שנגרם לתינוק בשל החלטת הצוות הרפואי יוגדר כרשלנות, אלא יש מגוון משתנים שדורשים בדיקה מעמיקה.

שלוש שיטות מגוון סיבות

  • לידת ואקום — רק בין 4ל7 אחוז מסך הלידות נעזרות בוואקום, או לחלופין במלקחיים. שיטה זו נכנסת לפעולה רק כשהמוניטור מורה על סימני מצוקה, כשהשלב השני בלידה מתארך באופן מוגזם, כאשר היולדת מותשת, או כשהיולדת סובלת ממחלת לב שמונעת ממנה להשקיע מאמץ יתר. על מנת להיעזר בשיטה זו יש לבחון האם גוף האישה מצוי במצב מתאים: שלפוחית שתן ריקה, קרומי הריון פקועים, צוואר רחם בפתיחה מלאה והעובר במצג ראש. בהנחה והתקבלה החלטה, ההתערבות המכשירנית מתבצעת בתיאום מלא עם הצירים, ולצד מינימום הפעלת כוח.
  • ניתוח קיסרי — ניתוח קיסרי מוטב לבצע לאחר שבוע 38. רוב הניתוחים הקיסריים הם תוצאה של מצוקה עוברית, אך גם יש סיבות נוספות, כגון סכרת הריונית, תינוק במצג עכוז והיסטוריה של ניתוח קיסרי. בנוסף, יש נשים שמעדיפות שיטה זו, אם בשל סיבות בריאותיות ואם בשל סיבות אחרות.
  • זירוז לידה — באופן כללי הגוף האנושי מאוד חכם, יודע במדויק מתי ללדת. עם זאת, הרבה פעמים הצוות הרפואי מחליט להתערב ולהעניק זירוז — על מנת לקדם באופן משמעותי את תהליך הלידה. החלטה שכזו עשויה להתקבל כאשר הדופק של העובר מתריע על בעיה, האם סובלת מרעלת הריון, האם הגיעה לשבוע 42 וכדומה. הליך זה עשוי להיות מוצלח, אך רק אם הגוף משתף פעולה ומצוי במצב הרצוי (מבחינת רכות ומיקום צוואר הרחם). בנוסף, רצוי להתחשב בשורת משתנים נוספים, קרי גיל האם, מספר העוברים, הניסיון של האם עם לידה קיסרית וכדומה.

רק בריאות!

לסיכום נציין שבכול פעם עשויה להיבחר טכניקה אחרת בהתאם לסיטואציה הנקודתית, ההיסטוריה של האם וכדומה. מכאן שיש לוודא שהצוות הרפואי קשוב למתרחש, מקצועי ומקבל החלטות מושכלות אשר מושתתות על סך הנתונים. לידה קלה והמון בריאות!

קראי גם: הריון: 7 דברים שאסור לך לעשות

Leave a Comment