איך מוכיחים רשלנות רפואית?

רשלנות רפואית

כאשר אנחנו ניגשים לטיפול רפואי, בין אם הוא מורכב מאד כגון ניתוח ובין אם הוא פשוט, אנחנו מצפים לקבל שירות מקצועי ללא פשרות. טיפול רפואי הינו סיטואציה מלחיצה ולעיתים גם מסוכנת גם כאשר הכל הולך כשורה. מקרים רבים של פרוצדורה רפואית מסתיימים בתוצאות להן לא ציפינו. מתוך אותם מקרים, בחלק ניכר נגרם נזק ממשי לבריאותנו וכפועל יוצא לעיתים גם נזק כלכלי. תוצאות שאינן אופטימליות יכולות לנבוע מטעות תמימה או אפילו מיד המקרה, אבל לא רק. לעיתים, אותן תוצאות נגרמות בגלל התרשלות מקצועית של ממש של אחד או כמה מבין הצוות הרפואי המטפל. מקרים של רשלנות רפואית הם כנראה יותר שכיחים מאשר חשבנו. רבים ממקרים אלו מסתיימים רק בנזקים רפואיים קלים ואינם נחקרים, אחרים נחקרים אבל הם קשים להוכחה. אם גם אתם או מי ממכריכם עבר טיפול רפואי שהסתיים בתוצאה שאיננה רצויה, המשיכו לקרוא. במאמר הזה נבחן כיצד עלינו להוכיח חשד שעולה אצלנו לרשלנות רפואית.

התנאים לרשלנות הרפואית

רשלנות רפואית היא מצב משפטי שנתמך על שלושה גורמים שצריכים להתרחש במקביל. אנחנו נעמוד על שלושתם כאן. מידע נוסף מעבר למה שניגע במאמר הזה, אנחנו ממליצים לקבל ממקורות מוסמכים אחרים. התייעצו בפורום רשלנות רפואית בכדי לקבל מידע מאנשי מקצוע לגבי המקרה הספציפי שלכם. באופן כללי, אלו הם שלושת הגורמים הראשוניים הנדרשים:

רשלנות של הגורם הרפואי

בכל מקרה רשלנות רפואית צריך להראות שמי מהצוות הרפואי התרשל בתפקידו לספק לנו טיפול הולם. לחילופין, רשלנות תבוא לידי ביטוי בהימנעות מטיפול כאשר זה האחרון היה הכרחי. שימו לב ש’צוות רפואי’ כולל רופאים/אות אבל לא רק. בהגדרה נכללים כל אנשי הצוות השונים במוסד הרפואי: אח/יות, פיזיוטרפיסטים/יות ואפילו פקידים/ות רפואיות.

נזק

הגורם השני הוא כמובן הנזק. ישנם שני סוגי נזקים מוכרים: נזקים ממוניים וכאלו שאינם ממוניים. נרחיב על כל אחד מהסוגים הללו בהמשך. לעת עתה יש לזכור שרשלנות רפואית לא יכולה להיות ‘כללית’ וללא הוכחת נזק.

סיבתיות

בשביל להוכיח ולתבוע על רשלנות רפואית יש להוכיח שהרשלנות הספציפית אותה הוכחנו, גרמה לנזקים אותם הראינו. שוב, אם נראה מקרה של התרשלות לכאורה וגם אי אילו נזקים שנגרמו לנו לאחר הטיפול הרפואי, עדיין יהיה עלינו להוכיח את קשר הסיבתיות ביניהם ולשלול את ההנחה שהנזק נגרם מגורם אחר שסיבתו איננה אותה רשלנות מקצועית של הצוות הרפואי.

הוכחת רשלנות רפואית — הכנת התביעה

בכדי להוכיח את הרשלנות הרפואית לרמה בה ניתן לתבוע עליה בגין הנזקים, עלינו כאמור לדאוג לקיום כל אחד משלושת הפרטים שציינו. יש לדאוג לקיומם של שלושתם במקביל. אחת הנקודות החלשות היא הקשר הסיבתי. רבים הם המקרים בהם יודה הצד השני ברשלנות מסוימת ואף יודה בקיום אותם נזקים. קו ההגנה הנפוץ במקרה כזה יהיה שלילה של הסיבתיות. בשביל להימנע מכך, עלינו להוכיח שאותם נזקים עליהם אנחנו מצביעים לא יכלו להתרחש ללא אותה הרשלנות הרפואית. לשם כך נצטרך להביא רופאים מומחים שיעידו לטובתנו ויחדדו את הנקודה הזו כאשר הם נשענים על ניסיונם העשיר במקרים דומים.

אם נגענו בנקודה, יש לציין שבשביל לגשת למשפט בנושא, יהיה עלינו להביא חוות דעת של רופא מומחה. זהו מהלך שעלויות רבות בצדו מכיוון שמדובר בדרך כלל ברופאים בכירים מאד שגובים תשלום רב על כך. העלות תוחזר לנו ככל הנראה אם נזכה בתביעה אבל זה כבר שיקול ודיון למאמר נוסף בנושא.

המבחן הסיבתי נעשה בשני שלבים:

  • בשלב הראשון בודקים מעל לכל ספק שללא המעשים הרשלניים לא היה נגרם הנזק. אם אכן זה המצב ממשיכים הלאה.
  • בשלב שני יבדוק בית המשפט אם יש באותו טיפול נזקים שניתן היה לצפות אותם והאם הציפיה שלא יקרו היא סבירה. עוד יבדוק בית המשפט אם אותם נזקים לא נגרמו במעורבות של גורם נוסף שלא קשור לאותה רשלנות.

נזקים אותם יש להוכיח מתחלקים אם כן לשניים:

  • נזקים ממוניים — אלו כל הנזקים הכספיים שנגרמו לנו בעקבות אותה רשלנות רפואית כגון: הוצאות על טיפול, הפסד הכנסות ועוד.
  • נזקים לא ממוניים — אלו נזקים כגון כאב או סבל כלשהו, פגיעה בזכות לאוטונומיה וגם קיצור תוחלת החיים שלנו.

סיכום

הוכחת מקרה של רשלנות רפואית כרוכה בראיות שיחזקו את כל התהליך אותו הצגנו כאן. תביעות כאלו מתחילות לעיתים אפילו בתחושת בטן שמשהו איננו כשורה. יש לזכור שלעיתים הנזקים הרפואיים יופיעו רק לאחר זמן. עצתנו היא שכאשר עולה חשש אפילו קל לרשלנות רפואית, יש לעשות מיד שני דברים: איסוף חומרים (מסמכים וכו’) ופניה ליעוץ משפטי ראשוני.

Leave a Comment